RIDDERPRINT  |  Digitale publicaties

Ook digitaal publiceren? De pakketten

Motors on track:

Insights in kinesin function and regulation

Peter Jan Hooikaas

Een netwerk van microtubuli vormt een snelwegenkaart in onze cellen. Motoreiwitten zoals kinesine bewegen stapsgewijs over een microtubulus en kunnen onder andere celonderdelen verplaatsen. Er zijn meer dan 40 verschillende typen kinesines die elk een unieke functie hebben in verschillende cellen van ons lichaam. In dit proefschrift is gekeken naar de functie en regulatie van een aantal van deze kinesines.

Eén van de meest bestudeerde kinesines is kinesine-1 en in dit proefschrift is aangetoond dat aan microtubuli gebonden MAP7 eiwitten essentieel zijn voor de motiliteit van dit motoreiwit in cellen. MAP7 eiwitten helpen kinesine-1 te landen op de microtubulus en stimuleren bovendien de activiteit van kinesine-1 door een directe binding.

In het tweede deel van het proefschrift is gekeken naar twee minder bestudeerde motoreiwitten: MKLP2 en KIF21B. De kinesine MKLP2 is betrokken bij de celdeling, maar de moleculaire activiteit was lang onduidelijk. Doormiddel van een karakterisering op moleculair niveau is nu duidelijk dat MKLP2 zich langzaam over microtubuli beweegt en het Chromosomal Passenger Complex, een belangrijke signaleringsmodule voor delende cellen, kan vervoeren. De KIF21B kinesine komt specifiek voor in T cellen, welke een belangrijk onderdeel vormen van ons immuunsysteem. In deze cellen reguleert KIF21B de lengte van microtubuli door aan de uiteinden van de microtubulus afbraak te stimuleren. Deze activiteit is belangrijk voor de mobiliteit van het microtubulus netwerk wat een snelle reorganisatie ondergaat als T cellen communiceren met andere immuuncellen of wanneer ze een ziekmakende cel moeten uitschakelen.

Samenwerken?

Vraag een vrijblijvende offerte aan!